Det viktigaste på en restaurang är maträtterna och dryckerna. Därför är det viktigt att menyn lockar gästerna och retar deras smaklökar. I det här inlägget får du veta mer om vad du vanligtvis kan finna på en restaurangs meny.
Mat
Maträtterna är A och O för en restaurang. Maträtterna på menyn kan variera och det går bra att blanda olika maträtter och ta inspiration från olika kök. Du kan till exempel ha typiskt nordiska maträtter blandat med maträtter från det Italienska köket. Det är bara bra att ha ett brett utbud av maträtter och nischa in sig.
Förutom att maträtterna kan vara varierande fyller de olika syften. På en del restauranger delas de in i olika kategorier:
Förrätter – består av enklare rätter som äts innan huvudrätten. Kan också kallas för en aptitretare
Huvudrätter – en rejälare typ av maträtt.
Efterrätt – en sötare dessert som äts efter maten.
På en del finare restauranger serveras maträtterna i flera omgångar och det kan ibland vara upp till 10-12 maträtter. Men de är inte lika stora som en huvudrätt utan serveras i något mindre portioner.
Dryck
Till maten vill de flesta ha något att dricka. De som har åldern inne kan vilja dricka någon typ av alkoholhaltig dryck. Till exempel vin och öl. Vin delas in i fyra kategorier: rött, vitt, rosé och mousserande. Olika typer av viner passar till olika maträtter. I regel brukar man säga att rött vin passar till kötträtter medan vitt vin passar till fisk och skaldjur. Men det är upp till gästen själv att välja vilket typ av vin den vill dricka till maten, men du kan alltid komma med rekommendationer om personen ber om det. Sedan finns det olika ölsorter, till exempel lager och ale.
Förutom att det finns olika alkoholhaltiga drycker så är det också vanligt att gästerna vill dricka någon typ av läsk till maten. Det finns flera olika läsksorter att välja bland och alla har olika smaker. Därför är det bra om det finns flera olika läsksorter att välja bland.
Sist men inte minst är det viktigt att det finns vatten. Både vanligt, stilla vatten men också bubbelvatten. Bubbelvatten kan vara neutrala eller vara smaksatta. För barn finns det drycker som inte är kolsyrade, till exempel mer och festis.