Många restauranger väljer att rikta in sig på en viss typ av mat eller att ha öppet under en viss tid på dygnet. I det här inlägget får du några exempel på olika typer av restauranger.
Lunchrestaurang
En lunchrestaurang är en typ av restaurang som främst har öppet kring lunchtid. På restaurangens meny finner du vanligtvis svensk husmanskost och a la carte rätter.
Middagsrestauranger
En middagsrestaurang slår vanligtvis upp sina portar på eftermiddagen och har öppet till stängning vilket brukar vara sent på kvällen, i vissa fall en bit in på natten. Maträtterna på en middagsrestaurang kan variera.
Snabbmatsrestaurang
En snabbmatsrestaurang är en restaurang där man serverar mat som går snabbt att tillaga och snabbt att äta. Du kan äta maten på restaurangen, men de är också starkt förknippade med drive-through där du beställer maten och får den genom en lucka så du kan ta med den.
Fine dining
En fine dining restaurang är en restaurang där man kort och gott serverar lite finare mat. De är särskilt förknippade med restauranger som finns med i white guide eller i Michelinguiden och är framtagna med en hög kvalité och precision. Därför är priset högre än på andra restauranger. En annan sak som skiljer fine dining från andra restauranger är att det kan finnas en klädkod.
Buffet
På en buffet får gästerna själva börja med att betala för att sedan själv välja vilken mat den ska äta. Oftast består en buffé av en rad olika maträtter.
Olika mat teman
Sedan kan restauranger nischa in sig på att servera mat från en viss matkultur. Till exempel libanesisk mat, italiensk mat, mexikansk mat eller etiopisk mat.