Publicerad den

Jobba på restaurang

Förutom att du kan driva din egna restaurang finns det ett flertal andra personer som jobbar på en restaurang. I den här delen får du några exempel på yrkestitlar som finns på restauranger.

Kock

Kocken bär kanske den viktigaste yrkestiteln, åtminstone på en restaurang. Det är kocken, eller kockarna som står för matlagningen på en restaurang. För att bli kock måste du ha kunskap inom ämnet och ha praktiska färdigheter. I regel behöver du ha gått en kockutbildning för att du ska få jobb som kock.

Servitris/servitör

Servitrisen eller servitören är ansiktet utåt för restaurangen. De jobbar med att ta emot beställningar, förmedla det till kökspersonalen och servera maten till gästerna. Även denna yrkestitel kräver goda kunskaper om mat och de drycker som finns på menyn. Du behöver inte ha någon formell utbildning för att bli servitris/servitör. Många gånger kan du lära dig det du behöver på plats. Men det kan vara användbart att ha gått en grundläggande utbildning inom restaurang.

Kallskänka

Kallskänkan är den som förbereder all kall mat. Till exempel sallader, efterrätter och förrätter. De är en del av köksteamet och jobbar nära kocken. Du behöver vara kunnig och ha de rätta färdigheterna för att få jobb som kallskänka. Därför kan det vara bra att ha gått en utbildning.