Publicerad den

Servera vin på eventet/festen

När du anordnar en fest eller ett event är planeringen det viktigaste. Att gästerna har en trevlig stund är målet för de flesta event. Dock har många tillfällen olika syften, men kort sagt kan man säga att det gemensamma för alla event/fester är att mat och dryck ska serveras. Det kommer kännas som att det saknas någonting ifall det inte serveras någonting ätbart eller drickbart. Därför är det rekommenderat att du lägger ner en stund extra på att välja mat och dryck som ska bjudas på. Ett gott vin är ofta vad anordnare väljer, det får nämligen eventet att kännas mer välorganiserat och trevligt.

Flera alternativ

Det viktiga att tänka på vid val av vin är att du serverar ett som passar bra med maten som serveras. Ett alternativ på vad du kan göra är att beställa vin på nätet och få det hemlevererat. Du kan både lätt och smidigt beställa vin på nätet och det ger dig en chans att testa olika sorter. Ett bra alternativ när du väljer vin är att du serverar både vitt och rött. Det gör det möjligt för gästerna att välja vilket de tycker bäst om.

Om du väljer att anlita catering kan de många gånger rekommendera vilket vin som passar bäst till maten som ska serveras. Serverar du endast plockmat är det extra viktigt att du har flera alternativ så alla kan välja det vin de tycker bäst om. Tänk även på att alltid ha alkoholfria alternativ för de personer som inte dricker.

Mousserande viner

Mousserande viner är ett annat bra alternativ. Ska du anordna lyxiga event är det champagne som är det bästa alternativet. Dock finns det även andra billigare alternativ ifall du har en mindre budget och många gäster. Är du osäker på vilka alternativ som är bäst kan du fråga personer som har kunskap om viner och mousserande viner. Till exempel personalen som jobbar på Systembolaget, eller läs igenom artiklar på hemsidor som säljer viner.

Regler att tänka på

Du behöver ett serveringstillstånd ifall du ska sälja alkohol, eller vin, på ditt event. Du har ett antal krav att tänka på för att allting ska vara lagligt. Om du däremot anordnar en fest där du endast bjuder på alkohol kan du klara dig utan något tillstånd. Det viktigaste att komma ihåg är du får inte servera någon som är under 20 år gammal. Barer är den enda platsen där 18-åringar får serveras alkohol.